vita moderna

kisses, tears & psychodramas

16.5.10

πάλι και ξενιτέψεις με, στα ξένα μην πεθάνω

Βηματίζω στον περίβολο της Σωτηρίας περιμένοντας τις εξετάσεις της μάνας μου και ακούω τα πουλιά να τρελαίνονται στο ανοιξιάτικο φως. Είμαι χαρούμενος γιατί επιτέλους φεύγουμε από δω. Με πλησιάζει κάποιος από το πλάι κρατώντας ένα χαρτί-είναι μετανάστης, όχι πάνω από τριάντα χρονών. Τι γράφει εντό, μου κάνει και μου δίνει τη διάγνωση. Καθώς κατεβαίνω προς τα συμπεράσματα διαβάζω ότι πρόκειται για προχωρημένη μορφή καρκίνου στον πνεύμονα και τους λεμφαδένες- οι διατυπώσεις δεν είναι προσεκτικές ή καλυμμένες. Τον κοιτάζω με απελπισία και του λέω δεν γράφει κάτι καλό- εκείνος ξαναρωτάει: τι γράφει; Προσπαθώ να βρω συνώνυμα ή κάτι ανάλογο μα είναι αδύνατο: στον πνεύμονα, δεν είναι κάτι καλό. Εκείνος επιμένει: τι γράφει, τι γράφει; Θέλω να ξεφύγω, να βάλω τις φωνές ή τα κλάματα, δεν μπορώ να το ξεστομίσω: δεν γράφει κάτι καλό, δεν είναι κάτι καλό, όχι καλό, επαναλαμβάνω συνεχώς. Κάποια στιγμή το επαναλαμβάνει και ο ίδιος, αφηρημένα: όχι καλό· ύστερα απομακρύνεται σκυφτός, μ' αυτό το άσπρο χαρτί στο χέρι. Νιώθω τόσο ταραγμένος, τόσο πανικόβλητος που ασυναίσθητα κάνω το σταυρό μου λέγοντας θεέ μου θεέ μου θεέ μου.

38 Comments:

At 4:47 PM, Blogger thas said...

"Παρακαλώ σε μοίρα μου να μη με ξενιτέψεις, / πάλι και ξενιτέψεις με, στα ξένα μην πεθάνω."
Από δημοτικό τραγούδι της ξενιτιάς, Ερμής, επιμ. G.Saunier.

 
At 5:19 PM, Blogger thas said...

Δυστυχώς.

 
At 10:26 PM, Blogger Sraosha said...

Ο Ιησούς Χριστός.

 
At 10:34 PM, Blogger Rodia said...

..και.. πώς τό'γραψες αυτο το ποστ..

 
At 10:49 PM, Anonymous Anonymous said...

ai sto diaolo vlaka. dakrysa mesa sto net cafe.

 
At 11:34 PM, Anonymous Anonymous said...

Είπα να γράψω κάτι, αλλά δεν... Δεν.

 
At 2:49 AM, Blogger QarcQ said...

Βαρύτερα ειν' τα ξένα,
γιατί είδα με τα μάτια μου τα ξένα πώς τα θάφτουν

 
At 9:45 AM, Blogger thas said...

@Ροδιά,
για να το γράψω χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος (είναι περυσινό γεγονός). Και συγγνώμη που σας αναγκάζω να διαβάσετε κάτι τόσο τραγικό- σαν να σας πετάω απροειδοποίητα ένα ασήκωτο βάρος στα χέρια. Με προβλημάτισε αρκετά αυτό, πώς μπορεί να μιλήσεις για κάτι τέτοιο στους άλλους, αλλά προσπάθησα να μεταφέρω τη σκηνή χωρίς επεξεργασία- τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν, όπως τα βίωσα. Ήταν κάτι που με συντάραξε τότε αλλά και τώρα ξανά, στην ανάμνησή του.

 
At 9:48 AM, Anonymous Anonymous said...

Μέσα στο ανθρώπινο δράμα αυτό μην ξεχάσουμε (ξεχνάμε...) την ευθύνη του γιατρού και του συστήματος υγείας μας γενικά. Που ακούστηκε να δίνει στο χέρι του ασθενούς τα αποτελέσματα της εξέτασης κάποιος χωρίς εξηγήσεις;!! Ποιός του τα έδωσε; Μεσολάβησε κατάλληλος γιατρός; Αν ναι, γιατί δεν του εξήγησε, όχι μόνο τι έχει, αλλά και τι επιλογές έχει (χημιοθεραπεία πχ, ή ακτινοβολία);

Μην το ξεχνάμε κι αυτό, στο δράμα του ανθρώπου αυτού συμμετέχουν αρνητικοί πρωταγωνιστές οι "επαγγελματίες υγείας" του Σωτηρία. Να τους χαιρόμαστε.

Ελπίζω (που ξέρεις...) να βρει γιατρό σωστό ο άνθρωπος, και να κάνει μια προσπάθεια.
Αν.ώνυμος

 
At 9:51 AM, Anonymous Anonymous said...

Βέβαια αν ήταν πέρσι (τώρα το είδα)...

Αν.ώνυμος

 
At 9:56 AM, Blogger thas said...

Καταλαβαίνεις ανώνυμε τι γολγοθάς είναι για έναν μετανάστη (ακόμα χειρότερα αν δεν έχει χαρτιά) να βρει κάποια άκρη, οποιαδήποτε άκρη. Για συγκρίσεις και διασταυρώσεις ιατρικών γνωμών ας μην συζητάμε. Πρόκειται για τραγωδία στο σύνολό της.

 
At 11:38 AM, Blogger A.F.Marx said...

Γολγοθάς...
Στην Ελλάδα σήμερα, που είναι άξενη ακόμα και για τους έλληνες, είναι 100 φορές άξενη για τους πρόσφυγες, τους άπορους, τους ανήμπορους
:(

 
At 11:59 AM, Blogger Takis X said...

...καί πήρα τήν αλήθεια μου απέναντυ στή μικρή λοξή γέφυρα,καί βίασα τήν αλήθεια μου,τήν γοητεία της,νά πάει σπίτι

καί εκρυψα τούτα δω τά πιστά γιά τό πρωί μόνο γιά να τά βρώ απόντα...

 
At 12:00 PM, Blogger Provato said...

...κ εσύ μου λες που φέτος δεν θα πας διακοπές...

κ εσύ μου λες ότι θα αργήσεις σύνταξη να πάρεις...

κ εσύ μου λες ότι τις τράπεζες φοβάσαι...

κ εσύ μου λες ότι έχεις φόβο για το δάνειο....

 
At 7:08 PM, Blogger Psychedelic Reflection said...

kala re paithia ! ti egine thilathi!
entaksei ok ! karkino exei to paithi!

katse pes ta toy!

thwse toy koyragio !

pes toy : mhn trelenesai megale ! oloi tha pame sta pefkakia!

rwta ton : exeis spitiko ? familia? pateromanathogioys ?


ti malakies kai fovies exete re ?

gia ksypnate ligo kai theite th zvh opws einai giati then sas vlepw kala !

h zwh einai yperoxh alla then einai gia panta ! esy poy egrapses afto to post isws katapaththeis apo ntalika se 2 meres !

kai tha vgeis apo ta epeigonta kai tha me koitakseis sta matia kai tha soy pw pws eimai giatros kai tha moy thwseis to xartaki na thw ta noymera poy the soy eksigoyne oi giatroi !

ti tha itheles na soy pw?
mhpws tis saxlamares poy eipes esy ston allo kai na kanw kai to stavro moy otan apomakryntheis h na ta poyyme ktl ktl ktl !

ante giati akoyme karkino kai allazoyme dromo san kotes!

sto katv katv emeis ton efivrame kai ton synthroyme!

vre ti fovies einai aftes!

ts ts ts ts ! θεέ μου θεέ μου θεέ μου.

 
At 8:11 PM, Anonymous Anonymous said...

"Καταλαβαίνεις ανώνυμε τι γολγοθάς είναι για έναν μετανάστη (ακόμα χειρότερα αν δεν έχει χαρτιά) να βρει κάποια άκρη, οποιαδήποτε άκρη."


Καταλαβαίνω, αλλά δε θα'πρεπε να είναι Γολγοθάς. Δουλειά του γιατρού είναι και να εξηγεί, όχι μόνο να πατάει κουμπιά ή να δουλεύει το νυστέρι.

Αν.ώνυμος

 
At 9:06 PM, Blogger lemon said...

Θας, να προσέχεις όταν περνάς κοντά από νταλίκες, σε παρακαλώ. Τουλάχιστον αυτό, αφού τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε...

(Έχω κι εγώ μια ιστορία να πω, που έγινε μπροστά στα μάτια μου, με μπάτσους και αλλοδαπούς, αλλά ακόμα το σκέφτομαι πως να το γράψω.
Προσπέρασα, δεν είχα τα κότσια να του πω μα τι κάνεις? δε βλέπεις πόσο έχει διασυρθεί το επάγγελμά σας τελευταία? έτσι θέλεις να μείνει? δεν ντρέπεσαι τώρα που σε βλέπω εγώ? ακόμα και σαν άνθρωπος, αν όχι σαν επαγγελματίας? ξέρεις αν είμαι δημοσιογράφος ή οτιδήποτε άλλο, κάποιος να έχω τα κότσια να σε καταγγείλω?
Αλλά μάλλον ξέρει ότι κανένας δεν έχει τα κότσια, δεν θα διαβάζει και μπλογκς, εφημερίδες κλπ -υποθέτω-, οπότε εκείνος τρόμαξε τον μετανάστη, κι εγώ προσπέρασα...)

 
At 12:04 AM, Blogger thas said...

A.F.Marx: Έτσι ακριβώς. Υπάρχουν πρόσωπα, υπάρχουν μονάδες αλλά σε ένα σύστημα ξεκούρδιστο και αναποτελεσματικό καταλήγουν όλα να μετατρέπονται σε ένα τεράστιο λάθος. Γενικά πάμε πολύ καλά, περνάμε σούπερ φάση.

Provato αυτά υποστηρίζω κι εγώ αλλά δεν τους πείθω. Φταίει ότι δεν διάβασαν Κρισναμούρτι μικροί. Τους αγαπάω όμως γιατί είναι φίλοι μου και καλά παιδιά.

Psychedelic Reflection, αν δεν ήθελες τόσο να την πεις και να φρονηματίσεις τους παραπλανημένους, ενδέχεται να διέκρινες και ορισμένες άλλες αποχρώσεις στα γραφόμενα. Πάντως, μια και είναι πρώτη φορά, καλωσήλθες στα μέρη μας.

Αν.ώνυμε συμφωνώ βεβαίως, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά τι είχε προηγηθεί. Στο διάστημα που έμεινα στο νοσοκομείο (40-50 ημέρες), είχα πολλές και διαφορετικές εντυπώσεις για τον τρόπο λειτουργίας τους, πολύ συχνά αντιφατικές.

Lemon δύο μέρες είναι, θα περάσουν. Η διαδικασία με τους ελέγχους είναι μια άλλη πολύ όμορφη ιστορία από τις πολλές που έχει να διηγηθεί η πατρίδα μας. Με τα δαντελωτά της ακρογιάλια και τους απλούς αγνούς φύλακας της τάξεως.

 
At 12:11 AM, Blogger thas said...

Παράλειψή μου, γεια σου takis-x, και θενξ για τη συμμετοχή.

 
At 1:00 AM, Blogger γεράσιμος μπερεκέτης said...

Πες ότι δεν σου συνέβη, αλλά το σχεδίασες και το έγραψες. Όπως και να 'χει, πολύ δυνατό κείμενο.

 
At 5:11 AM, Anonymous Anonymous said...

Το διάβασα μαζί με το προηγούμενο κείμενο. Παντού ξενιτιά, για τους ελληνόγλωσσους για τους αλλόγλωσσους από ένα βάρβαρο κύκλωμα που μας σφίγγει στο λαιμό.

 
At 12:14 PM, Anonymous Anonymous said...

είναι φορές που εύχεσαι να ήσουν αναλφάβητος

Κ.Κ.Μ

 
At 12:49 PM, Blogger thas said...

Mπερεκέτη: Συνήθως όταν επιχειρείς να γράψεις τέτοια άγρια πράγματα σε συνοδεύει μια αίσθηση ανεπάρκειας ή γελοιότητας. Τέλος πάντων, σ' ευχαριστώ πολύ για την καλή σου την κουβέντα.

Δώρα Τσίρκα καλώς ήλθες. Είναι μια περίοδος βαριά και δύσκολη για όλους μας. Και το κυριότερο, δεν έχουμε ιδέα για τι πράγμα ακριβώς μιλάμε.

ΚΚΜ, άστα να πάνε.

Χαιρετισμούς και στον ανώνυμο του καφέ, τον Raoadartist, τον Sraosha, τον δύτη των νιπτήρων, τον qarcq. Υγιαίνετε, όσο μπορείτε, παίδες.

 
At 9:30 PM, Anonymous Anonymous said...

Εξαιρετικό και γεμάτο σεβασμό.

 
At 9:14 AM, Anonymous Anonymous said...

θεέ μου.

 
At 9:54 PM, Blogger γ.κ. said...

περί του συστήματος Υγείας αλλά και της πιθανής "περιπέτειας" που μπορεί να εισβάλει σαν νταλίκα στην ζωή του καθένα ανά πάσα στιγμή αναρωτιέμαι κι΄ εγω στο τελευταίο μου ποστ.



@Psychedelic Reflection πόσο χρονών είσαι;;; το ρωτώ γιατί διαβλέπω μια άνεση που συνήθως απορρέει περισσότερο από την Νεότητα και λιγότερο από τις Πεποιθήσεις μας για το αναπόφευκτο.........

ακόμα κι΄αν σ΄όλη σου την ζωή σιγοψιθύριζες μέσα σου τα λόγια του Σαίξπηρ στο στόμα του Ιούλιου Καίσαρα
"φοβούνται οι δειλοί πολλές φορές προτού πεθάνουν!!! ...Ο Θάνατος τέρμα Αναγκαίο θα έρθει όποτε είναι Να ρθει"
ακόμη και τότε .....αν συναντήσεις "νταλίκα" θες δεν θές Κλονίζεσαι!!


μιλάω φυσικά για συνηθισμένες ανθρώπινες αντιδράσεις οι Υπερβατικές και Πλήρεις πραγματικά μπορούν να λειτουργούν σαν εξαιρέσεις...που επιβεβαιώνουν τον Κανόνα.


Υγεία να Έχουμε :-)

 
At 10:00 PM, Blogger thas said...

aerosol, kihli και ΨουΞ ευχαριστούμε πολύ για τα σχόλια.

 
At 10:49 PM, Anonymous Anonymous said...

Τι σου έτυχε και σένα ρε άνθρωπε (έχω και 'γω ένα παρόμοιο ρημαδομαγνήτη, αλλά τέτοιο πράμα...)! Κι αναρωτιέμαι τι σημασία έχει που είναι εδώ στα ξένα, είναι νέος, πεθαίνει και δεν του το'πε ο γιατρός όπως θα έπρεπε (με δεν τον βούτηξαν για θεραπεία, τον άφησαν λες;), μα τι πίκρα!

gasireu

 
At 12:40 AM, Blogger thas said...

Μα δεν ξέρουμε καθόλου τι συνέβη. Μιλάω μόνο για τη δική μου τυχαία συνάντηση μαζί του και τα γεγονότα όπως εκτυλίχτηκαν. Μπορεί να είχε προηγηθεί- σίγουρα θα είχε προηγηθεί- ενημέρωση από τους γιατρούς που του έδωσαν το χαρτί. Προφανώς βρέθηκα στο δρόμο του και με ρώτησε για επιβεβαίωση ή διευκρίνηση. Αλλά πραγματικά δεν έχω ιδέα τι είχε προηγηθεί και τι ακολούθησε...

 
At 10:01 AM, Blogger Vam33 said...

Συγκλονιστικό

 
At 4:40 PM, Anonymous Marina said...

Πολύ κακή στιγμή, να σε διαλέξουν οι συγκυρίες να γίνεις άγγελος κακών ειδήσεων..
Και εγώ στη θέση σου θα ένοιωθα απαίσια όταν έπρεπε να πώ την αλήθεια στο φουκαρά μετανάστη που ήρθε εδώ για καλύτερη ζωή και παίρνει..προχωρημένη διάγνωση..για τα χειρότερα.
Ευχομαι τα καλύτερα για την υγεία της μαμάς σου και μετά όχι άλλα τέτοια δύστυχα διλήμματα..

 
At 3:05 PM, Blogger Areth said...

κι η αρρώστια θέλει στρώματα
θέλει μαξελαράκια
θέλει και μάνα στο πλευρό
και κύρη στο κεφάλι
θέλει αδερφή πονετική
κρύο νερό να φέρει
να πίνει να δροσίζεται
το βαριαρρωστημένο.

 
At 4:32 PM, Blogger 0comments said...

Πάλι καλά που δε βρέθηκε κανείς να πει: Οι ξένοι μας φέρνουν τις αρρώστιες!

Για όλα μας έχω ικανούς!!

 
At 12:21 PM, Blogger thas said...

Συγνώμη παιδιά αλλά δεν είχα δει τα μηνύματά σας. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

vam33 καλωσήλθες

marina θενκς, μεγειά και το νέο layout του μπλογκ σου, έχουμε χαθεί αλλά με ησυχάζει το ότι είσαι πάντα εκεί. :-)

Γεια σου Αρετή, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω στα πέριξ. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα θελήσεις να ξανγράψεις κάτι- σε μένα έτσι συνέβη. Πολλά φιλιά.

Γεια σου φίλε μου καλέ, αιώνιε ζίροου! Θενκς για τη βόλτα και το σχόλιο.

 
At 10:59 AM, Anonymous Anonymous said...

kalimera Thas kai filoi
(poly wraio to blog-synharitiria)
epeidi mou synevei ena antistoiho peristatiko, to katathetw gia na pairnoume kouragio kai na min nomizoume oti ola pane kata zavolou.
Ton perasmeno mina i gynaika pou prosehe gia ena mikro diastima ton patera mou, me fovo mas eipe oti tous teleutaious mines eihe enan ogko sto stithos.Den eihe hartia oute fysika dikaiwma gia opoiadipote perithalpsi.Pigame mazi sta exwterika tou Ag.Savva, opou oi giatroi ekei edeixan amesws endiaferon, prosferan tis ypiresies tous parakamptontas en meri ton kanonismo enw tautohrona i koinwniki leitourgos mas kateuthine sto pws na kinisoume ti diadikasia gia tin karta diamonis.Pigame sto Elliniko Symboulio Prosfygwn, opou ekanan katagrafi tis periptwsis kai mas edwsan mia epistoli pou zitouse proteraiotita sto allodapwn gia epeigon thema ygeias.Kai pros megali mou ekplixi, enw imouna proetoimasmeni gia ta heirotera me tosa pou eiha akousei, sto allodapwn i metaheirisi itan apsogi.Tin idia mera pirame tin perifimi roz karta, pou an mi ti allo dinei s'auti ti gynaika tin epilogi sti nosileia.Kai to lew auto giati auto to diastima einai anapofasisti gia to an tha akolouthisei ti therapeia (kai den tha mporei na ergastei) i an tha kanei ypomoni ki oso antexei, wsotou xehrewsei to paranomo daneio stin patrida tis kai mporesei na gyrisei ekei.Panw ap'ola omws aisthanthikame kai ekeini kai egw , oti yparhei akoma anthrwpia kai allilegyi.EHEI simasia na kanei o kathenas o,ti mporei, oso mporei.
kalimera

 
At 9:01 AM, Blogger thas said...

Ανώνυμη σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά κυρίως για την κατάθεση της (θετικής) εμπειρίας που διακόπτει τη ρουτίνα της ίδιας μονόπλευρης αντίληψης που διατηρούμε γι' αυτά τα πράγματα. Νομίζω πως ο καθένας ενδέχεται να θυμηθεί παρόμοιες μικροιστορίες και απ' αυτή την άποψη το σχόλιό σου, εκτός από ειλικρινές και ανθρώπινο είναι και ιδιαίτερα πολύτιμο. Θενκς.

 
At 9:42 AM, Blogger thas said...

Ανώνυμη σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά κυρίως για την κατάθεση της (θετικής) εμπειρίας που διακόπτει τη ρουτίνα της ίδιας μονόπλευρης αντίληψης που διατηρούμε γι' αυτά τα πράγματα. Νομίζω πως ο καθένας ενδέχεται να θυμηθεί παρόμοιες μικροιστορίες και απ' αυτή την άποψη το σχόλιό σου, εκτός από ειλικρινές και ανθρώπινο είναι και ιδιαίτερα πολύτιμο. Θενκς.

 
At 12:40 AM, Anonymous Anonymous said...

ki egw euharistw gia tin eukairia pou mas edwses na moirastoume tis istories mas.ola xekinane apo tin syn-kinisi
kalinyhta

 

Post a Comment

<< Home